Waarom dragen veel Britten een klaproos?
Het valt op. In november dragen veel Britten een rode bloem met een zwart hart op hun kledig. Waarom doen ze dit?
Klaproos
Met het dragen van een ‘poppy’, ofwel klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. Dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste is zij een toepasselijk symbool voor alle gesneuvelde soldaten.
Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeide op plaatsen waar iemand vermoord was: de bloem zou het bloed van het slachtoffer hebben omgezet in die mooie rode kleur. Lang is gedacht dat er daarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren. Dat komt echter doordat de zaden van de bloem pas ontkiemen als ze aan licht worden blootgesteld. De als gevolg van gevechten en bombardementen omgewoelde grond rond de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zorgde voor een ideale voedingsbodem.
Wapenstilstanddag
De liefdadigheidsorganisatie ‘The Royal British Legion’ hield in 1921 de eerste officiële Armistice day, ofwel wapenstilstandsdag, om de gesneuvelden te herdenken. Tegenwoordig zet deze organisatie zich met behulp van vele donaties nog steeds in voor oorlogsveteranen en hun familie, ook voor soldaten die al dan niet invalide terugkeerden uit recente conflictgebieden zoals Afghanistan. Met behulp van de opgespelde klaprozen kunnen mensen laten zien dat ze betrokken zijn en dat ze doneren.
Herdenking 11-11-11
Op 11 november 1918 om 11:00 uur werd de vrede getekend. Elk jaar herdenken onder andere Engeland, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk en België deze ‘Armistice’, ofwel wapenstilstand, door op 11 november om 11:00 2 minuten stil te zijn. Zo werden op 11-11-11 in Ieper de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en de oorlogen die volgden, herdacht met een speciale Last post plechtigheid aan de Menenpoort. Dit gebruik lijkt op de Nederlandse traditie om op 4 mei 2 minuten stil te zijn.
Foto: wikimedia commons