GHC Plantion

Ma, di en do tot 20:30 uur
Bezorging 6 dagen per week
Branchegerichte wederverkopers

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief.


Aanmelden nieuwsbrief

Woonplant van de maand januari: Kentia Palm

Het nieuwe jaar begint goed, met de Howea, of Kentia Palm, als Woonplant van de maand januari. Iedere maand kiest Bloemenbureau H0lland een Woonplant van de maand. Doet u ook mee op de winkelvloer? Heel gemakkelijk met het gratis te downloaden POS-materiaal. Download hier.

Het verhaal van de Kentia Palm
De Kentia Palm  behoort tot de familie van de palmen, de Arecaceae. De plant werd in 1788 ontdekt op en vernoemd naar de Lord Howe-eilanden in de Stille Oceaan, voor de kust van Australië. Onder natuurlijke omstandigheden kan de palm wel 18 meter hoog worden en 6 meter breed.

Productie van de Kentia Palm
Het mooie aan de Kentia is dat deze biologisch wordt geproduceerd, goed om uw klanten te vertellen. De palmen worden door zaden vermeerderd, om de kiemrust te doorbreken zijn 30 weken en temperaturen nodig van wel 35-40 graden Celsius. De plant zelf groeit ook traag, de productietijd kan oplopen tot 7 jaar. Dit verklaart voor een deel de hogere prijs.

Waar moet u op letten bij de aankoop van de Kentia?
• Het kopen van de juiste soort. Vooral jongere planten worden nog wel eens verwisseld met Dypsis. Het verschil kunt u zien aan de stelen direct boven de pot. Kentia is groen en heeft bruine vezels aan de stam terwijl de stammen van Dypsis rode spikkels hebben.

• De potmaat, dikte en hoogte van de plant. Deze hangt af van de leeftijd en zal dus voor een groot deel prijsbepalend zijn.

• De gezondheid van de plant. Let op aantastingen als schild-, dop- of wolluis, deze zijn lastig te bestrijden. Pas ook op voor spint, herkenbaar aan grijsachtige bladeren en veroorzaakt door te droge omstandigheden.

• Groene bladpunten. Vermijd planten met bruine plantpunten, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid of door een te ruime watergift. Zwarte vlekken duiden vaak op een te hoge zoutconcentratie in de potgrond, wat voorkomen kan worden door de potten door te spoelen met water.

• Temperatuur bij transport en opslag. Deze moet minimaal 12 graden Celsius of hoger zijn. Bij lagere temperaturen is het belangrijk dat de planten worden ingehoesd om kouschade te voorkomen.

Assortiment
De enige soort Howea die verhandeld wordt is de H. forsteriana syn. Kentia. Deze komt voor in verschillende potmaten, van potmaat 13 tot flinke palmen in potmaat 46. De keuze voor de Howea is gemakkelijk: de plant kan tegen lagere temperaturen dan vergelijkbare soorten, heeft stugger en donkerder blad en overleeft daardoor ook met wat minder licht en bij een lagere luchtvochtigheid.

Verzorgingstips voor consumenten
Kentia vraagt een lichte, warme standplaats, zonder direct zonlicht. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Om lelijke bladpunten te voorkomen helpt het om de plant regelmatig te sproeien of de plant lekker buiten in de regen te zetten in de zomer. Oud of lelijk blad kan afgeknipt worden. Bij buitentemperaturen boven de 12°C kan de plant ook naar buiten. Geef de planten in het groeiseizoen om de 2 -3 weken plantenvoeding.

Creatieve tips voor de Kentia Palm
De Kentia Palm  is een van de populairste en sterkste palmsoorten voor in huis, kantoor of school. Daar creëert de palm tropische sferen. De planten kunnen zowel in een klassiek interieur als in moderne omgeving gebruikt worden. Door combinaties met ondergronden van verschillende materialen, vormen en structuren kunnen consumenten eindeloos van deze plant genieten.